srp31

VHI slavilo sedmileté narozeniny

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // Ostatní

DSC 0077

V srpnu tomu bylo 7 let, co jsme založili společně s Martinem Prokopem firmu Viktor Hostinský Investments, s.r.o. A 7 let je číslo, které Vás přiměje bilancovat

Když začnete podnikat a založíte firmu, stane se součástí vašeho života a vy se v ní chcete realizovat. Chcete uspokojit svou touhu něco vytvořit, projevit se a být slyšet. Chcete být svobodní a zároveň významní. Chcete ovlivňovat a být vzorem. Chcete se finančně zabezpečit a udělat dojem.

Něco z toho, jako je touha po svobodě a tvoření, jsou touhy Vaší duše. Ostatní jsou touhy vašeho ega. Často je mezi nimi velmi úzká hranice a lehce dojde k tomu, že touhy ega přehluší hlas vaší duše a ovládnou vás. A pak místo svobody, kvůli které jste podnikali, se stanete obětí stále rostoucích tužeb svého ega. Jakmile svou touhu ukojíte, naroste a je ještě lačnější. To Vás začne vysilovat, a pokud ztratíte své spojení se svou duší, začnete žít život, který se může z materiálního pohledu zdát pestrý, ale ve skutečnosti je prázdný.

I já mám a vždy jsem měl velké sny. Pozoruji ale u nich poslední dobou velkou změnu – jejich dematerializaci. Jakoby přestupovaly do jiné dimenze. Z dimenze hmoty a čísel do dimenze vědomí a pocitů. Jinými slovy se cíle mít tisíc poradců, spravovat desítky miliard a vydělávat miliony korun, mění v cíle žít ve vědomí, že svou prací pomáhám dělat tenhle svět lepší. Žít s pocitem, že se svou prací bavím, že něco nového tvořím, že dělám s lidmi, se kterými mě baví pracovat, že si mohu při práci dovolit být vždy sám sebou a říkat celou pravdu. A samozřejmě si užívat radost z vydělaných peněz. Protože pokud si lidé Vaší práce váží a oceňují ji, pak se vám vynaložená energie musí vracet i formou peněz.

Možná si říkáte, proč o tom píšu na blog a co tím chci ve skutečnosti říci. Původně jsem chtěl napsat o úspěších VHI z pohledu čísel. Kolik máme poradců a klientů, kolik máme v aktivech pod správou a jak rostou naše obraty. Jinými slovy se pochlubit. Ale nějak mi to nešlo. Uvědomil jsem si, že hluboko uvnitř takovou potřebu nemám.

Našel jsem tam ale potřebu jinou - potřebu poděkovat. Poděkovat, že můžu dělat, co mě naplňuje, že můžu pracovat s lidmi, se kterými mě práce baví, že můžu být sám sebou a že můžu napsat takovýto článek. Děkuji!

Něco konkrétního k sedmiletému výročí ale přeci jen zmíním. A to službu placeného poradenství. Václav Havel si kdysi stěžoval na to, že v Čechách chybí 2 věci: pravda a odvaha. Služba placeného poradenství, kde klient zná celou pravdu o všech poplatcích i odměnách, je přesně ta služba, kde jsou pravda a odvaha nejdůležitějšími předpoklady spolupráce mezi poradcem a klientem.

Proto mě těší, že se nám podařilo s několika poradci tuto službu v rámci VHI rozjet a zatím se zdá, že úspěšně. Od ledna 2014, kdy jsme honorované poradenství začali nabízet, ho začalo využívat téměř 50 klientů, kteří svěřili do poradenského mandátu přes 150 milionů korun.

Téměř 7 let jsme k placenému poradenství směřovali a vzhlíželi, a nyní ho poskytujeme. Uvědomil jsem si, že tohle považuji za největší úspěch, který stavím nad všechna čísla. A je to skvělá startovací pozice do příštích 7 let, protože máme pevné základy, na kterých můžeme stavět poradenství, které dává poradcům i klientům dlouhodobý smysl. Kéž bych měl z naší společné tvorby za dalších 7 let stejně dobrý pocit. Každopádně se na ně upřímně těším.