čec09

Budujete skutečně vlastní firmu?

Napsal // Roman Kolář Kategorie // O podnikání

Díky mé aktivní přispěvatelské činnosti na jednom nejmenovaném finančně poradenském serveru, se mi několikrát do měsíce stává, že mě někdo prostřednictvím e-mailu či telefonu poprosí o názor. Díky tomu jsem měl možnost mluvit nebo se osobně seznámit s dnes již desítkami lidí z různých firem a také různých koutů našeho státu . Spektrum takových rozhovorů je široké, od těch produktových, až po dotazy typu „chtěl bych odejít ze současné firmy, ale nevím, jak na to“. A právě ty mě inspirovaly k napsání těchto řádků. Je přinejmenším zvláštní, kolik lidí má obavy odejít odněkud, kde se jim nelíbí a hledat možnost, kde budou více spokojeni. Důvody obav ale necháme napříště. Dnes se zaměřím na to, kde se lidé v těchto firmách berou a co je tam drží. Jestli to, co je jim předkládáno, je skutečně totožné s realitou. Nejprve se ale krátce podíváme na samý začátek, na to, jak se z běžného člověka stane „finanční poradce“ a jaký je jeho motiv.

Možná to někteří z vás zažili. Osloví vás kamarád nebo známý s tím, že se dostal k zajímavé příležitosti… dál už to znáte… neomezené možnosti příjmu, snadný výdělek peněz, vidina zvyšování výdělku díky zapojení dalších členů, minimální vstupní náklady, to vše umocněné prodejem vizí a především vidinou rychlého zbohatnutí, zvláště když na dveře klepe „ojedinělá příležitost“ v podobě penzijní reformy nebo se šíří mezi známé hesla typu „proč byste měli někoho živit, když si ty provize můžete nechat místo něj“ Mezi lákadly má svoje místo i možnost vybudovat si konečně vlastní firmu. Firmu ve firmě, která mi k tomu poskytne možnosti. Je tomu ale vždy tak?

Pojďme se tedy podívat, jak je tomu ve skutečnosti. Představa „mít vlastní firmu“, je pro každého z nás asi trochu jiná. Většinou je ale spojená s nějakým týmem lidí, který pro mne pracuje, kanceláří nebo nějakým obdobným pracovním prostorem, případně nějakou administrativou a hlavně velkým množstvím finančních prostředků a času, které potřebuji na rozjezd. Pod tíhou takových argumentů mnohé ani nenapadne, že by mohli vlastní firmu tvořit sami, resp. pokud ji tvoří, tvoří ji z výše uvedeného důvodu dost často právě v systému MLM, který je k tomu přímo vybízí svojí samotnou podstatou. Je ale takto tvořená firma skutečně vlastní firmou? Nebuduje takový obchodník jistotu především někomu jinému, než sám sobě? A na jakých základech je taková firma postavena? To jsou otázky, které by si měl každý položit na začátku. Dříve, než zjistí, že něco není tak, jak by v jeho skutečné firmě mělo být. Zaměřím se tedy na pár skutečností, o kterých si myslím, že stojí za to o nich popřemýšlet. Projděte si následující body a popřemýšlejte o tom, jestli se netýkají i Vás.

1. Ve vlastní firmě bych chtěl mít vlastní styl práce. Jakýsi svůj rukopis. Jistě, že je nutné dodržovat nějaká pravidla a není na škodu pracovat v zajetém systému, který funguje (pominu nyní zcela to, na jakých základech funguje). Pokud Vám ale někdo říká, že tahle se to nedělá, protože produkty, které děláte, generují málo bodů, je něco špatně. Stejně špatné je, pokud Vám je Vám dáván za vzor obchodník, který naseká největší objem, přičemž nevíme, čím je tento objem tvořen. Možná je i lepší to nevědět, protože pohled na produkty, které způsobují bodový příval, bývá obvykle tristní. Pokud se Vám to nelíbí, někdo Vám vnucuje styl, který není v souladu s tím, jak to chcete dělat. V každém případě ale nejste ve vlastní firmě, protože tento styl je nezávisle na Vás předkládán i Vašemu týmu. Kdo tedy vlastně řídí Vaši firmu?

2. Ve vlastní firmě bych chtěl obchodovat s produkty, které pro svoji firmu a pro klienta vyberu. Obchodujete s takovými produkty nebo je obchodní zájem společnosti, pro kterou děláte jiný než Váš? Pokud je jiný, zcela určitě produktově neřídíte svoji firmu.

3. Ve vlastní firmě bych chtěl dělat ve vlastním tempu, bez tlaku na produkci a nutnému vodění dalších, abych se uživil. Musíte sami zvážit, zda ke své práci potřebujete tlak na výkon, body nebo jednotky nebo jste člověk, který má vnitřní disciplínu sám k sobě a potřebuje ke své práci klid a dostatek času na klienta. Pokud jste to druhé, jste v systému MLM špatně. Ani tady rozhodně nebudujete svoji firmu.

4. Pokud vytvořím tým lidí, chci, abych s ním mohl pracovat kdekoli a kdykoli, pokud to oběma stranám bude vyhovovat. Položte si otázku: Co se stane, když Vám přestane vyhovovat cokoli na Vaší současné firmě a budete chtít odejít s Vaším týmem jinam? Pokud nemůže Váš tým odejít s Vámi, není to Váš tým, tím méně Vaše firma.

5. Udržujete dlouhodobý vztah s klientem? Pak to děláte dobře. Jistě s ním chcete pracovat i nadále. Bude Vám ale patřit takový klient po Vašem odchodu jinam? Budete mít přístup k jeho správě? Pokud ne, není to klient Vaší firmy! Pokud to ale není Váš klient, není to ani Vaše firma.

6. Zkusme se podívat, jak je to se smlouvami, které jste u klientů vytvořili. Patří skutečně Vám, tak jak by Vám bezesporu patřili ve Vaší firmě? Klienti budou chodit řešit své potíže k Vám, ale smlouvy ve správě bude mít firma nebo lidé, kteří klienta v životě neviděli a na zhotovení smlouvy se nijak nepodíleli. Těm za něj mnohdy chodí peníze. Peníze za údržbu, kterou děláte Vy. Zdá se Vám to logické? Pokud Vám Vaše firma neumožňuje převod Vašeho kmene klientů a smluv, nemáte a nebudujete vlastní firmu!

7. Upřednostňujete momentální vysoký výdělek nebo je pro Vás důležitější momentálně vydělat méně, ale mít dlouhodobý vztah s klientem? Pokud to druhé, tak věřte, že ten se nedá vybudovat neustálým předěláváním IŽP. Pokud je IŽP stěžejním programem Vaší současné firmy a Vy chcete budovat dlouhodobý vztah s klienty, nejste ve své firmě. Váš směr je zcela odlišný. Zamyslete se nad tím, proč podporujete svojí prací firmu, která směřuje naprosto odlišným směrem, než je ten Váš… Dává to nějaký smysl?

8. Dost dobře si nedovedu představit, že by mě v mé vlastní firmě někdo pokutoval za to, že chci svoji práci dělat jinde nebo jinak. Konkurenční doložky jsou však zcela běžným strašákem společností. Pokud nemůžete zcela svobodně změnit Vaší práci, musíte se obávat vyhrožování a pokut, tak zcela určitě nejste ve vlastní firmě.

Z výše uvedených bodů si lehce poskládáte základní rovnici toho, co by měla být skutečná Vaše firma. Pokud Vám to alespoň zčásti dává smysl, přemýšlejte o své budoucnosti, protože každý další den jen prodlužuje období, kdy zcela jistě svoji firmu nebudujete.