srp13

5 důvodů k optimismu

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

Optimism

Na stránkách Edward Jones byla zveřejněna studie se 7 důvody k optimismu. Já zde píši výtažek s prvními 5 důvody.

1) Akcie jsou blízko historických maxim.

Ačkoliv kolísavost trhů se vrátila k normálu, nezapomínejme, že akcie dosáhly nových rekordních hodnot v roce 2013, měřeno všemi hlavními akciovým indexy ve Spojených státech amerických. Podle nás jsou důvody, které podpořily růst trhu stále aktuální – mírný ekonomický růst, rostoucí výnosy, nízké úrokové sazby, a úbytek rušivých elementů způsobených problémy ve zbytku světa. Kdykoliv po roce 1954, když akcie dosáhli nových rekordních vrcholů, tak v následujících 21 měsících vzrostly v průměru o dalších 40%.

 

2) Ceny akcií se zdají stále atraktivní.

Ukazatel P/E (cena akcie k odhadovaným ziskům v příštích 12 měsících) je pro index S&P 500 okolo 14, tedy pod průměrem, který je od roku 1980 na hodnotě 15. Většinou nižší ukazatel P/E znamená atraktivnější investici. Ačkoliv akcie již nejsou levné v kontextu s jejich zisky, tak zároveň nejsou drahé. A v souvislosti s našimi očekáváními, že zisky budou pokračovat v růstu, věříme, že akcie nabízejí zajímavou investiční příležitost.

3) Mírný ekonomický růst pokračuje.

Od doby kdy se ekonomika začala zotavovat roste mírným 2% ním tempem, a očekáváme, že v tom bude pokračovat. Ačkoliv mnozí jsou zklamáni mizivou akcelerací, mějme na paměti, že celkový růst v roce 2013 byl brzděn zvýšenými daněmi a omezením státních výdajů a to o 1%, což nám říká, že soukromý sektor expanduje blízko ke 3%. Spotřebitelé zůstávají základním stavebním kamenem ekonomického růstu, a nepřestali v nákupech zejména cenově náročných položek jako jsou auta a domy. Prudký návrat prodejů domů a cen nemovitostí přímo přispívá k růstu a posiluje spotřebitelskou důvěru, pozitivní znak pro budoucí spotřebu.

4) Vysoké korporátní zisky dále rostou.

Pomalé růsty tržeb udržovaly korporátní Ameriku při dietě a znamenali intensivní soustředění na snižování nákladů. Díky tomu společnosti dokázaly vyždímat rostoucí zisky i přes nedostatek robustního ekonomického růstu. Společnosti z S&P 500 v prvním kvartále reportovali růst zisků 5%, a my očekáváme, že zisky budou růst blízko této hranice v celém roce 2013. 410 společností z S&P 500 aktuálně vyplácí dividendu, to je nejvíc za 15 let. Silné cash flow a rostoucí zisky přinesly společnostem finanční zdroje – a ty tak zvyšovaly dividendové výplaty. V prvních pěti měsících roku 2013, 204 společností z S&P 500 navýšilo dividendy, a dividendové výplaty vzrostly o 20% během minulého roku. V roce 2012 zvýšilo dividendu 333 společností. Je třeba si uvědomit, že společnosti většinou nezvyšují dividendy, dokud si nejsou jisté svou budoucností.

5) Úrokové sazby zůstávají nízké.

Nízké úrokové sazby jsou jedním z klíčových elementů pro růst ekonomiky a zisků od samého začátku zotavování. Americký Fed zveřejnil plány držet krátkodobé úrokové sazby nízko dokud se míra nezaměstnanosti nedostane pod 6,5%, což většina ekonomů očekává až v roce 2015. Ačkoliv dlouhodobé úrokové sazby vzrostly, zůstaly dost nízko na to, aby odradily investory a potěšily dlužníky, speciálně ty, kteří si berou hypotéky. Myslíme si, že dlouhodobé sazby mohou nadále růst, jak se bude ekonomika zlepšovat, ale nemyslíme si, že by zvýšení bylo tak velké, aby udusilo růst.

Když se trhy budou měnit, udržujte rovnováhu.

Vyvážené portfolio se správným mixem kvalitních akcií a dluhopisů vám může pomoci překonat dočasné krátkodobé tržní poklesy, a umožní vám zůstat zainvestovaní. Kolísání úrokových sazeb může být vyšší než v minulosti, proto nedržte příliš peněz v dlouhodobých dluhopisech. V každém případě zvažte toto:

• Využijte větší poklesy trhů k rebalancování a zvažte přidat kvalitní akcie za nižší ceny

• Držte mix akcií a dluhopisů, který odpovídá vašim dlouhodobým cílům

• Udržujte si dlouhodobou perspektivu s realistickými očekáváními a nenechte se chytit každodenními výkyvy cen.

Celou zprávu si můžete stáhnout v anglickém originále zde.