zář07

10 rad Warrena Buffetta, jak zbohatnout

Napsal // Jakub Musil Kategorie // O investování

10 tajemství Warrena Buffetta, které mohou fungovat i vám

S majetkem, který je odhadován na 45 miliard dolarů, se Warren Buffett řadí mezi nejbohatší lidi na světě. V roce 1962, kdy začal kupovat akcie do společnosti Berkshire Hathaway, stál podíl v této firmě 7,50 dolarů. Dnes je Warren Buffett předsedou představenstva a generálním ředitelem. Kmenové akcie této společnosti nikdy neprošly dělením a nikdy na ně nebyla vyplácena dividenda. V dubnu 2010 stála jedna akcie téměř 119 000 dolarů. Úspěch Warrena Buffeta je přičítán několika jeho klíčovým strategiím, o něž se podělil s americkou spisovatelkou Alicí Schroeder. Ta strávila stovky hodin rozhovory s „věštcem z Omahy“ kvůli jeho autorizované biografii „Snowball“. Zde jsou některá tajemství Warrena Buffetta týkající se vydělávání peněz – a tipy, jak by mohly pracovat pro vás.

1. Reinvestujte váš výdělek

Váš první výdělek na akciovém trhu vás může svádět k tomu, abyste vydělané peníze hned utratili. Nedělejte to. Pokud chcete vydělávat dál, měli byste váš zisk reinvestovat. Warren Buffett se to naučil poměrně brzy. Na střední škole koupil s kamarády hrací automat, který umístil do holičství. Za první peníze, které vydělali, koupili více strojů, které umístili do osmi různých obchodů. Když kamarádi podnik prodali, Warren Buffett použil vydělané peníze na nákup akcií a rozjetí nové malé firmy. Ve svých 26 letech nashromáždil 174 000 dolarů – což v dnešní době odpovídá cca 1,4 milionu dolarů. Znamená to jediné, i malý investiční kapitál se může proměnit ve velké bohatství.

2. Přemýšlejte jinak

Nezakládejte své rozhodnutí na tom, co říká nebo dělá každý. Když Warren Buffett začal v roce 1956 se správou peněz se 100 000 dolary od několika investorů, byl nazýván podivínem. Pracoval v Omaze, ne na Wall streetu jako většina, a svým rodičům odmítal sdělit, kam dává jejich peníze. Lidé mu předpovídali, že nemá šanci uspět. Když se však o 14 let později vyrovnával s partnery, hodnota jejich společného jmění byla více než 100 milionů dolarů. Místo toho, aby investoval jako ostatní, zaměřil se Warren Buffett na jiný způsob. Hledal podhodnocené akcie, díky kterým jeho roční výnosy výrazně porážely průměrný roční tržní růst. Pro Warrena Buffetta je právě průměr to, co dělají všichni ostatní. K tomu být nadprůměrný je potřeba měřit sebe samotného tím, co Warren Buffet nazývá inner Scorecard, hodnotit sebe podle vlastních standardů, nikoli podle světových.

3. Necucejte si palec

Shromážděte si předem co nejvíce informací, které potřebujete k tomu, abyste se dokázali rozhodnout, požádejte přítele nebo příbuzného a zajistěte, že dodržíte stanovený termín. Warren Buffett se chlubí, jak rychle si dokáže udělat názor a jednat. O zbytečném sedění a rozmýšlení říká, že je to „cucání palce“. Když mu lidé nabízejí firmu nebo investici, řekne: „Nebudeme se bavit, dokud mi nesdělíte cenu“. Takto jim může odpovědět rovnou na místě.

4. Vyjasněte si podmínky před tím, než začnete

Váš vliv na výsledek při vyjednávání je vždy největší před jeho zahájením – právě tehdy, když můžete nabídnout to, co druhá strana chce. Warren Buffett se této tvrdé lekci naučil jako dítě. V zimě si jej a jeho kamaráda najal jeho dědeček Ernest, aby odklidili sníh a zpřístupnili jeho rodinný obchod po zimním blizárdu. Chlapci strávili pět hodin házením sněhu, ruce měli zmrzlé až na kost. Za tuto práci dostali dohromady 90 centů. Warren byl šokován, že prováděl tak náročnou práci za pár centů na hodinu. Vždy si stanovte pravidla předem – a to i se svojí rodinou nebo kamarády.

5. Hlídejte drobné náklady

Warren Buffett investuje do podniků, které řídí manažeři posedlí těmi nejmenšími náklady. Jednou investoval do společnosti, jejíž majitel počítal útržky v rolích toaletního papíru – role má podle textu na obalu 500 útržků, on zjišťoval, zda je to pravda a zda byl podveden či nikoliv (byl). Warren Buffet též obdivoval přítele, který maloval své administrativní budovy pouze ze strany k silnici. Obezřetný postup při stanovování nákladů může mít své zisky – a tím zvýšit váš výdělek.

6. Omezte půjčky

Život pomocí kreditních karet a půjček z vás nikdy bohatého člověka neudělá. Warren Buffett si nikdy nepůjčil vysokou částku - ani na investice ani na nemovitosti. Dostalo se mu do rukou mnoho dopisů od lidí, kteří si mysleli, že jejich dluhy jsou zvládnutelné, a kteří nakonec byli dluhy přemožení. Buffettovo doporučení zní: Jednejte s věřiteli a splaťte, co můžete. Poté, když máte dluhy zaplaceny, pracujte na naspoření nějakých peněz, které můžete použít k investování.

7. Buďte vytrvalí

Díky vytrvalosti a důvtipu můžete vyhrát nad lépe postaveným konkurentem. Warren Buffett získal společnost Nábytek Nebraska v roce 1983, protože se mu líbilo, jak jeho zakladatelka Rose Blumkin dělala business. Ruská emigrantka vybudovala ze zastavárny největší obchod s nábytkem v Severní Americe. Její strategií bylo prodávat levněji než velcí hráči a svou strategii podpořila nemilosrdným vyjednáváním. Pro Warrena Buffetta Rose ztělesněovala neuvěřitelnou odvahu, která dělá z outsidera vítěze.

8. Uvědomte si, kdy skončit

Jednou, když byl Warren Buffett malý, šel na dostihy. Vsadil si tenkrát na vítěze závodu a prohrál. Chtěl získat své peníze co nejrychleji zpět, proto vsadil na další závod a prohrál znovu, tentokrát více a opustil dostihy s prázdnou kapsou. Byl nešťastný, protože přišel o týdenní výdělek. Warren Buffet poté už stejnou chybu nikdy neopakoval. Věděl, kdy má odejít se ztrátou, a odolat pokušení vsadit znovu a získat peníze zpět.

9. Berte v úvahu rizika

V roce 1995 byl zaměstnavatel Buffettova syna, Howieho, obviněn z machinací s cenami. Warren Buffett doporučil Howiemu představit si nejhorší možné scénáře, pokud zůstane u společnosti. Jeho syn si rychle uvědomil, že rizika spojená s jeho setrváním razantně převažují nad možným ziskem. Ve společnosti skončil další den. Ptejte se sami sebe „a co potom?“, to vám pomůže vidět všechny možné důsledky, když se bojíte učinit rozhodnutí, a může vám ukázat nejrozumnější cestu.

10. Mějte na paměti, co opravdu znamená skutečný úspěch

I přes svoje bohatství Warren Buffett neměří úspěch množstvím dolarů. V roce 2006 slíbil rozdat celý svůj majetek charitě, především té Billa a Melindy Gatesových. Je přesvědčen o tom, že nejde o financování vlastní památky – žádné Buffettovy budovy nebo kostely. Říká: „Znám mnoho lidí, kteří mají hodně peněz, jsou po nich pojmenované benefiční večírky a nemocniční budovy. Pravdou však je, že tyto lidi nemá na světě nikdo rád. Když se dostanete do mého věku, budete úspěch měřit tím, kolik lidí, kteří chcete, aby vás milovali, vás skutečně miluji. To je konečným testem toho, jak jste opravdu žili svůj život“.